Fasten your seatbelts: de vijf beste flightsafety video’s

Dames en heren. Namens onze luchtvaartmaatschappij, de gezagvoerder en zijn bemanning heet ik u van harte welkom aan boord van deze Boeing 737. Graag vraag ik uw aandacht voor onze video met veiligheidsinstructies.” Wie weleens heeft gevlogen, komt bovenstaande zin ongetwijfeld bekend voor. Veiligheid aan boord is natuurlijk erg belangrijk, maar wie kijkt er nu daadwerkelijk naar de – meestal saaie – video’s met veiligheidsinstructies?

Met welke maatschappij je ook vliegt, de veiligheidsinstructies zijn, op kleine details na, vaak hetzelfde. Toch is het belangrijk dat passagiers zich bewust zijn van de veiligheid en regels aan boord. Maar hoe kunnen vliegtuigmaatschappijen hun passagiers nu aandachtig laten kijken naar veiligheidsinstructies? In dit artikel vijf maatschappijen die een creatieve twist hebben gegeven aan hun flight safety instructions en zo de aandacht van hun passagiers weten te trekken, zowel aan boord als op het internet.

1. Air New Zealand: Men in Black
De nationale luchtvaartmaatschappij van Nieuw-Zeeland speelt in op de filmreeks van Men in Black. In de onderstaande video zijn de veiligheidsinstructies omgetoverd tot een rapnummer in MIB-style. In de video zijn bekende rugbyspelers en Nieuw-Zeelandse artiesten te zien. Het is niet de eerste keer dat Air New Zealand inspeelt op een film: in 2014 baseerde ze hun veiligheidsvideo op de film The Hobbit

2. Delta: The Internetest safety video on the Internet
De Amerikaanse maatschappij Delta speelt met haar video in op verschillende internet virals zoals de Harlem Shake, schreeuwende geiten, the dancing banana en Charlie bit me

3. Qatar Airways: FC Barcelona
Deze luchtvaartmaatschappij uit het Midden-Oosten is hoofdsponsor van FC Barcelona. Het resultaat is een flight safety video met Lionel Messi en andere spelers van de club in de hoofdrol. 

4. Virgin Atlantic: Superheroes
De vliegfabriek van multimiljonair Richard Branson weet maar al te goed dat haar passagiers helemaal geen zin hebben in saaie veiligheidsinstructies. Virgin maakte een video in cartoon-style waarin een passagier de “trip” van zijn leven beleeft en ook nog wat opsteekt over veiligheid aan boord.

5. KLM: Delfts blauw
Last but not least: onze eigen Koninklijke Luchtvaart Maatschappij. De nieuwe flight safety video van KLM is gemaakt met meer dan 1.000 beschilderde Delfts blauwe tegeltjes, die middels stop-motion tot leven komen. Het resultaat mag er wezen. 

 Cover: KLM